Agustina Rico

Aquest any 2019 que acaba ha estat ric en vivències, activitats i celebracions per al barri del Fondo. Històries compartides per veïns i veïnes d’abans i d’ara, per amigues i amics de diferents èpoques.

Un terreny especialment productiu ha estat el dels llibres. Cinc obres escrites per autores i autors relacionats amb el barri o que tenen el propi barri com a protagonista han estat publicades al llarg d’aquest any.

EL FONDO, CRUÏLLA DE CULTURES
Al maig apareixia El Fondo, cruïlla de cultures, de la periodista Isabel Martínez, membre de la redacció de Fòrum-Grama i antiga veïna del barri. Una obra que recull a partir de la investigació i les entrevistes la història antiga i recent del barri. Amb testimonis i fotografies d’antics i nous veïns i veïnes, relata l’origen, les lluites i el present d’un territori que coneix de manera viscuda. (Pots llegir més fent clic aquí).

PUBLICACIONS PERIÒDIQUES
Al setembre es va presentar La prensa y otras publicaciones periódicas en Santa Coloma de Gramenet. Un siglo de historia (1919-2019). L’obra recull anys d’investigació sobre la premsa local. El seu autor, Ángel Sody, veí durant molts anys del Fondo i conegut activista social i veïnal, és autor de diverses obres sobre història i personalitats colomenques, especialment de l’àmbit llibertari, com l’alcalde republicà José Berruezo i l’arqueòleg Joan Vicente.

EL SALVA
La presentació del llibre de l’antic redactor de Grama Marcelo López Ródenas El Salva. Un compromiso de lucha social es convertí en un acte multitudinari de reconeixement i afecte a la figura de l’activista social, veïnal i sindical Salvador Bolancé Dugo, que es va fer a l’octubre. Salva Bolancé, el Salva, era oficialment veí de Santa Rosa –com el Marcelo- però la JOC i les relacions d’amistat i de lluita el lliguen profundament al Fondo i el fan patrimoni de tota Santa Coloma, on sempre ha viscut. (Aquí podeu llegir el pròleg del llibre, escrit per Lluís Tarrasón, i també l’epíleg del mateix llibre, escrit per Marcelo López Ródenas. i aquí, una entrevista al Salva realitzada per Albert Noguera el 2002.)

EN EL FONDO
La reedició de En el Fondo. Parròquia de Sant Joan Baptista. Santa Coloma de Gramenet 1965-1979, de Jaume P. Sayrach, va ser un dels elements importants en la celebració el passat novembre del 90è aniversari d’en Jaume i dels seus 50 llargs anys de vida i activitat al Fondo i a Santa Coloma. L’obra, fa temps exhaurida (aparegué el 2001), recull en castellà, la llengua que predominava en el Fondo de les onades migratòries dels anys 60 i 70, la història de la parròquia i del barri en uns anys de transformació radical. I com a transfons, la història de Santa Coloma en l’etapa final del franquisme i l’arribada de la democràcia: el naixement de les parròquies als nous barris, la JOC, les lluites veïnals, el primer Ajuntament democràtic, Grama… Explicat, amb text i fotografies, des de la vivència personal, tot recordant les companyes i companys de camí.

TOTA LA VERITAT
Tota la veritat. La crònica definitiva dels dies decisius del Procés és una de les obres més rellevants aparegudes sobre el Procés polític de Catalunya. Ha sortit a la llum al novembre. Recull en forma de relat unitari dos anys d’investigació de sis periodistes de diferents mitjans informatius, que inclouen més d’un centenar d’entrevistes a persones clau sobre “el rerefons d’uns fets que han canviat la història de Catalunya”, com recull la contraportada. Odei A-Etxearte, coneguda comentarista política, n’és una de les autores. Periodista de Vilaweb, col·laboradora habitual en Catalunya Ràdio, Més 324 i Faqs, havia estat directora de Fòrum-Grama. Filla del recordat mestre Jon Antxustegi, Odei va ser alumna de l’escola Rosselló-Pòrcel en els inicis de la immersió lingüística, com recorda en les seves intervencions en les (Re)voltes realitzades aquestes darreres setmanes pel barri.  (Podeu llegir aquí el reportatge sobre l’escola publicat recentment per l’Odei.)

 

 

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here