El Fondo és el barri més poblat de Santa Coloma de Gramenet. Segons l’últim anuari estadístic de l’Ajuntament, té 16.672 habitants censats. «Fondo de Sistrells» o «zona del camí del Fondo, cap a Barcelona» són alguns dels noms utilitzats inicialment per a referir-se al barri. No és fins al juliol de l’any 1925 quan pren el nom de «barriada del Fondo».

El Fondo es va començar a configurar durant la segona dècada del segle XX, igual que la majoria de barris de la ciutat. S’estenia sense control als dos costats de la riera de Can Jané, a partir de la qual naixien carrers mig urbanitzats i estrets i camps de conreu. Hi habitaven camperols i, als caps de setmana i a l’estiu, botiguers i menestrals catalans que tenien una segona residència a la zona.

La divisió de Santa Coloma en barris o seccions es va establir el març de 1939, amb un expedient aprovat pel ple del consistori. D’aquesta manera, existien 9 barris: Casco viejo, Casco nuevo, Regadío, Arrabal San Adrián y Banús, Fondo, Cementario, Mercedes Nuet, Enrique Sanchís y Milans del Bosch i Barón de Viver. Alhora, els barris estaven agrupats en tres districtes principals: Plaza Nacional, Iglesia Nueva i Plaza Sagarra-Arrabal-Campo de Deportes.

Actualment, el municipi està dividit en 6 districtes principals, cada un dels quals amb els seus corresponents barris: I (El Centre, Can Mariner), II (El Cementiri Vell, El Llatí, La Riera Alta), III (Can Franquesa, Can Calvet, El Singuerlín, La Guinardera, Les Oliveres), IV (El Riu Nord, El Riu Sud), V (El Raval, Santa Rosa, Els Safaretjos) i VI (El Fondo).

Tots els barris de Santa Coloma, a l’actualitat. 

Des dels anys 20 fins a l’actualitat, el Fondo s’ha anat conformant al ritme dels moviments migratoris, la qual cosa l’ha portat a ser un barri multicultural amb un sentiment de pertinença molt marcat. La diversitat cultural és allò que més destaca del Fondo. Del total de la població empadronada l’any 2015, el 40,9% era estrangera.

L’arribada de la democràcia a finals dels anys 70 va impulsar la veritable transformació de la ciutat. En aquest context, el Fondo era el barri més densament poblat de tot Santa Coloma, i el que encapçalava el rànquing de dèficits d’equipaments i serveis. Durant les últimes dues dècades del segle XX, els diferents governs democràtics han anat implementant mesures urbanístiques i socials tendents a acabar amb el suburbi fins a esdevenir ciutat. Una realitat abastament explicada al llibre d’Odei- A.-Etxearte De suburbi a ciutat. El Pla popular de Santa Coloma de Gramenet.

__________
Els textos que segueixen han estat redactats per Elena Dominguez a partir de la informació continguda al llibre En el Fondo, de Jaume P. Sayrach (actualment exhaurit) i el treball de recerca “El Fondo, cruïlla de cultures“, d’Isabel Martínez.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here