Agustina Rico

Des de la seva joventut més primerenca fins a la actualitat, Jaume Patriç Sayrach i Fatjó dels Xiprers ha estat i és un sembrador d’idees, un humanista promotor de la cultura, un lluitador per la justícia social i un fervent amant del seu país. Nascut a Barcelona el 31 d’octubre de 1929, de ben petit va quedar orfe de pares i avis i va ingressar intern al col·legi dels escolapis de Sarrià, on va estudiar el batxillerat. Posteriorment, el pis de la Casa Sayrach –obra del seu pare, l’arquitecte Manuel Sayrach- on vivia amb els seus germans va convertir-se en una plataforma d’activitats socials, artístiques i catalanistes, que donaran pas al naixement del grup semi-clandestí Acadèmia de Llengua Catalana. Inicia els estudis de Medicina, que deixa per entrar al Seminari Conciliar de Barcelona. És ordenat capellà el 1957.

Jaume-P. Sayrach, segon per la dreta, amb el bisbe Modrego i altres capellans de Santa Coloma a la porta de la pensió La Rubia, on es va instal·lar en arribar a El Fondo el 1965

Com a vicari a Vilafranca del Penedès i al Poblenou, i com a rector a la parròquia de Sant Joan Baptista del Fondo (1965-1979), dedicà els seus esforços preferentment a la joventut, tot impulsant el moviment de la JOC (Joventut Obrera Cristiana) en una simbiosi entre els valors cristians i el compromís social. Afavorí la cohesió entre els veïns del barri i s’involucrà en la lluita per la millora de les condicions de vida formant part del nucli fundador del centre Amigos del Fondo, embrió de l’Associació de Veïns. Va promoure i fundar la revista Grama, el primer numero de la qual es va publicar el gener de 1969.

El 1979 formà part de l’equip de govern del primer ajuntament democràtic de Santa Coloma, presidit per l’alcalde Lluís Hernàndez, com a independent en les llistes del PSUC. Com a regidor d’urbanisme, impulsà la regeneració urbanística i cultural de la ciutat tot seguint les directrius del Pla Popular, concebut conjuntament amb l’arquitecte colomenc Xavier Valls. Mes endavant, com a cofundador del Centre de Normalització Lingüística l’Heura, creà la col·lecció de quaderns Santa Coloma i la seva gent sobre destacats personatges de la població i sobre la història del municipi, questa que han quedat com a publicacions de referència.

Jaume P. Sayrach ha estat a l’equip redactor de publicacions de llarg recorregut i n’ha estat fundador de tres: 4Cantons (Poble Nou, Barcelona) i Grama i Fòrum-Grama (Santa Coloma de Gramenet), les quals han estat escola de reputats periodistes i fotoperiodistes catalans de diferents generacions, alguns dels quals amb prestigioses carreres i amb projecció internacional. El 1988, el Col·legi de Periodistes de Catalunya li concedí el carnet professional. Avui dia escriu el seu blog personal Capvespre -hereu de Capvespral i Prímula) i col·labora en diversos mitjans de comunicació i pensament.

Sayrach, en una imatge d’agost de 2002

Des d’Edicions Fòrum-Grama, ha publicat una vintena de títols de temàtica històrica, periodística, literària (L’escala de cargol, del poeta Màrius Sampere) i de reflexió política i social, entre els quals cal destacar el seu treball Santa Coloma als comtats catalans, tasca d’investigació històrica sobre les poblacions que duen aquest patronímic a Catalunya, i per extensió, a Espanya, França, Portugal i Itàlia. A partir d’aquesta obra s’efectuà l’agermanament de les Santes Colomes catalanes.

El seu radi d’acció des de fa mig segle s’ha centrat en la població de Santa Coloma de Gramenet, en la qual ha deixat una petjada inesborrable en els àmbits social, cultural, periodístic i urbanístic, així com una influència decisiva en persones de diferents orígens, edats, àmbits i professions.

Pel mestratge que ha anat dipositant al llarg dels anys en diverses àrees, Jaume P. Sayrach és una personalitat irrepetible en la història recent de la ciutat.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here