Albert Folqué
Butlletí En el Fondo, juny 2016

Aquesta entitat colomenca, creada al setembre del 2013, va escollir el barri del Fondo com a enclavament per a desenvolupar la seva activitat després d’estudiar diverses alternatives. La situació del barri, no gaire allunyat del centre així com poder disposar d’un espai obert per a assajar al Centre Cívic del Fondo, ha estat clau en la pressa de la decisió final, segons em comenta Joan Rafael Gàlvez, President de l’entitat.

Quan parlem dels objectius que es fixen, apareixen dos com a prioritaris: atreure més gent al món dels castells i un altre prou rellevant com és ajudar a canviar el barri en sentit positiu. En el primer cas una de les fórmules empreses és el que s’anomena “porta un amic a l’assaig”. Es pretén que un cop al mes els cercles més personals dels integrants del grup assisteixin a un assaig i descobreixin un nou món desconegut fins llavors. En el segon cas trobem el treball que fan amb centres oberts com Germina, Rialles, Centre Moisés i Casal dels infants. Un altre aspecte important que es té molt present és la difusió de totes les les activitats a través de l’ús de les xarxes socials (twitter, pàgina web, etc) així com la de donar a conèixer tots els tallers que fan al llarg de l’any. A més, estan pensant fer un butlletí que faci més visible l’entitat a tots els nivells.

Fixant-nos en la pròpia activitat de la colla, es pot dir que l’essència i fonament del fet casteller és que, independentment de les pròpies capacitats, origen, ideologia, religió, etc, si hom vol participar-hi té un lloc segur a la colla. Això sí, valors com el treball en equip i l’esforç personal són indispensables per a formar part del grup i donar cohesió al mateix. Indubtablement el treball que es fa als assajos és fonamental per a poder assolir l’objectiu previst a les trobades castelleres.

Per això, podem diferenciar clarament tres grups de treball. Un que inclou als més menuts -dos a cinc anys- amb els quals es realitzen diversos jocs físics on es treballa la psicomotricitat i la força. A més, aprenen aquest nou món dels castells amb jocs alhora didàctics i entretinguts. El que sí que és important, segons Joan Rafael, és que aprenguin a tenir por. Això els facilitarà arribar a conviure millor amb les dificultats que suposa pujar un ben castell. Un segon grup és el tronc. En aquest cas, és important dominar la tècnica d’escalar la torre i la màxima dificultat la trobem en saber conjugar equilibri-força. El tercer grup el forma la pinya. Encara que no és el més visible, és tant o més important que els altres dos. Si la pinya no és prou sòlida, és a dir, si no hi ha una compensació de forces a tot el voltant de la mateixa no es podrà construir un castell el seu perquè i res es deixa sense control i revisió.

Finalment, a la pregunta de què esperen de la gent que ve a practicar aquesta activitat tan arrelada al nostre país, Joan Rafael em respon taxativament i sense cap mena de dubte: ¡¡¡Què s’ho passin bé i segueixin venint!!! Tan fàcil com això. Un petit detall que fa gran aquest món.

Adreça: C/ Wagner, 19 (Centre Cívic del Fondo)
Adreça web: laietansdegramenet.cat
Telèfon: 648 04 91 69
Correu electrònic: laia@laietansdegramenet@gmail.com

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here