Jaume-P. Sayrach neix a Barcelona el 31 d’octure de 1929.
És el tercer fill del matrimoni Manuel Sayrach i Carrreras i Montserrat Fatjó dels Xiprers. El pare era arquitecte, autor de la casa de la Diagonal (on vivien). Nascut a Sants (quan era un municipi independent) Manuel Sayrach procedia d’una família d’origen francès, arribada a Catalunya el segle XVI. La mare era filla de la important masia Fatjó dels Xiprers, de Cerdanyola, el nom de la qual és documentat al segle XII.

Els avis i els pares d’en Jaume-P. Sayrach: Concepció Carreras i Solà, Miquel Sayrach i Carabassa; Montserrat Fatjó dels Xiprers i Pi, i Manuel Sayrach i Carreras, a la Torre dels Dimonis (Sant Feliu de Llobregat)
Eren nuvis. Montserrat Fatjò dels Xiprers i Manuel Sayrach a Das (Cerdanya), el 1926

 


La P que acompanya al nom Jaume és l’abreviació de Patriç, no Patrici; no correspon al sant irlandès sinó al protagonista de l’obra de teatre (perduda) Pàtria, escrita pel seu pare. Passà la primera infància a Barcelona i els estius a la torre familiar de Sant Feliu de Llobregat.

Bebé. El petit Jaume Patriç, recentnascut, el 31 d’octubre de 1929
Els 5 germans. D’esquerra a dreta: Narcís, Abelard, Jaume-Patriç, Manuel i Miquel Àngel

 


De molt petit perdé la mare i, iniciada la guerra civil, el pare i l’avi. L’any 1939, finida la guerra, morí l’àvia; el consell de família disposà que els cinc nens ingressessin interns al col·legi de l’Escola Pia de Sarrià, on cursaren el batxillerat (1940-1957). Passà els Estius a Can Fatjó dels Xiprers, on descobrí la natura i l’amor a la terra.


 

Cursà estudis en la Facultat de Medicina de Barcelona. Formà part de la Congregació Mariana dels pares jesuïtes del carrer de Casp, i amb els germans i amics prengué part en les activitats culturals que es feien a casa seva, que donaren peu al naixement de l’Acadèmia de Llengua Catalana, que sobresortí pel treball que es mogué en la linea del que Jordi Pujol anomenà fer país.

 


El servei militar L’estiu de 1949 Jaume-P. va fer Milícies Universitàries  al campament de El Robledo (Segovia), d’on va sortir sargent d’Infanteria

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here