José A. Quintillà
Butlletí En el Fondo, juny 2016

[dropcaps type=’normal’ font_size=’62’ color=’#303030′ background_color=” border_color=”]M[/dropcaps]arisol Aguirre és la delegada a Santa Coloma de Gramenet de l’Associació Intercultural Llatins per Catalunya i tal com el seu nom diu tenen per objecte principal les persones llatines i catalanes i crear un espai mitjançant activitats , xerrades, actes…

– En català o en castellà?

– En català. M’agrada molt practicar-lo, som a Catalunya, sempre he tingut interès en ajudar els meus fills, estar més preparada per a treballar aquí i integrar-me. El desig és quedar-me a viure aquí.

– La nostra associació està formada majoritàriament per dones, estem a totes les xarxes, web, twitter, facebook. Els començaments sempre costen. Procurem està en contacte amb altres associacions i està presents al major nombre d’actes possibles. Ens interessa molt poder arribar a les persones llatines i catalanes. A la biblioteca del Fondo vàrem preparar plats típics nostres. Vam estar presents a la Diada de la Primavera de la Serra d’en Mena al Parc dels Pins muntant jocs infantils. Tenim contacte amb el grup del moviment de dones d’Artemis. Volem compartir experiències amb les cultures sud-americanes. Aquests passats dies hem estat pendents i en contacte amb les autoritats equatorianes per oferir la màxima ajuda a qui ens ho demanés pels fatals esdeveniments dels terratrèmols del meu país.

– Tu ets equatoriana, et fan estrangera entre nosaltres?

– Quan parlo per telèfon en català em contesten en català, però quan estem cara a cara de seguida passen al castellà. Crec que emigrant ho ets el primer, el segon any, si et vols integrar després ja no. A casa per Nadal celebrem el Pare Noel, el Caga Tió i els Reis. Jo tinc aquí a la meva mare, els meus fills tenen a la seva àvia però els hi manquen la resta de la família, cosins, tiets..

Associació Intercultural Llatins per Catalunya

– I el paisatge?

– Trobo a faltar els Andes. Tot i així no tornaria i els meus fills menys. Les famílies arriben aquí per millorar econòmicament i és on de vegades es dona la paradoxa que envien els diners al seu país i es poden construir una casa molt maca que resta buida i aquí viuen en una habitació com a rellogats.

– I el menjar?

– Nosaltres fem servir més les espècies: son més gustoses. Trobo a faltar la varietat i el sabor de les fruites!

– Tots el socis sou del Equador?

– No, per això ens diem llatins. Som de tot Sud-Amèrica. Som un puzzle on totes les peces ens necessitem en un pensament, una entitat. Som educadores, periodistes, investigadors socials. Tenim delegacions a Granollers, Sabadell…

– Parles Quechua?

– M’agradaria. Ara comencem a ensenyar-lo a les escoles. Es parla molt poc. Només en alguns poblets perduts de les muntanyes. Et diré algunes paraules. ACHA CHAY = quin fred; ARRA RRAY = quina calor; GUAGUA= nen petit.

Marisol orgullosa de ser dona, de ser equatoriana i de ser catalana!

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here