Albert Folqué
Butlletí En el Fondo, novembre-desembre 2016

La Biblioteca del Fondo va complir dos anys de funcionament el passat mes de setembre.
Mariona Chavarría, directora de la biblioteca, amb part del seu equip col·laborador. 

Al capdavant d’un equip molt ben qualificat i altament professional –sis membres en l’actualitat– hi trobem la seva directora, Mariona Chavarría. El seu currículum professional és força extens i és ple d’experiències molt enriquidores: Diplomada en Biblioteconomia i Documentació, Llicenciada en Ciències Polítiques i Sociologia, ha donat classes a la Universitat de Barcelona i també a l’Autònoma, ha col·laborat amb algunes ONG’s a l’extranger durant més de deu anys gestionant biblioteques destinades a donar aixopluc a persones amb risc d’exclusió social. Més recentment la seva activitat professional la trobem col·laborant en la gestió de la Biblioteca de Sant Adrià (2008-2014) per a acabar recalant com a directora de la Biblioteca del Fondo des del setembre del 2014 fins ara.

Aquests dos anys han servit per a conèixer el barri i establir vincles i sinergies amb entitats i associacions. Hi ha interès i voluntat en seguir aquest camí i de ser una part més de l’engranatge del barri.

Foto: José A. Quintillà

Des de la seva inauguració, les dades dels serveis oferts a la ciutadania mostren fins a quin punt es fa necessari de disposar d’un espai públic d’aquestes característiques en el nostre barri. Així observem que el nombre d’usuaris inscrits fins el mes de setembre superen els 3.500, el total de fons no ha parat de créixer i ja sobrepassa els 32.000 documents. Si ens fixem només en dades pel periode gener-setembre d’aquest any, l’ingrés de fons ha estat de més de 2.400 documents.

Dins dels serveis que la biblioteca ofereix trobem activitats ben diverses i adaptades a diferents perfils d’usuari: hora del conte i diversos tallers dedicats al públic infantil, el club de lectura per al públic més adult, presentacions de llibres, etc.

També es mantenen relacions amb entitats i centres socials com el Centre de Recursos Pedagògics que coordina visites escolars a la biblioteca.

Recentment s’ha introduït una nova activitat: el programa Lecxit, promogut per la Fundació Jaume Bofill, i que amb el suport de voluntaris pretén millorar la comprensió lectora d’aquells estudiants amb dificultats en aquesta materia formativa.

Com altres biblioteques, que es caracteritzen per ser referents en alguna faceta cultural i/o social, la del nostre barri ho és en l’art de la gastronomia i en aquest sentit disposa d’un espai destinat a la promoció i divulgació de la cuina tant autòctona com forana.

No menys important és l’espai que pren el nom de l’antic rector de la parròquia del Fondo, Jaume P. Sayrach, i que concebut per a salvaguardar la memòria histórica del barri i de la ciutat, gestiona de forma desinteresada l’entitat Amics i Amigues del Fondo.

A vegades, però, es troben que determi-nats serveis no tenen una completa acceptació per part dels usuaris. Un exemple són uns tallers dinàmics que duen a terme durant el primer trimestre del curs escolar. Conduïts per estudiants del Màster de Pedagogia de l’UAB s’incideix en el que representa el concepte d’autoritat entesa com la relació de respecte entre individus. En altres casos es troben amb demandes sol·licitades per determinats usuaris que no es poden satisfer degut a limitacions tècniques de l’espai. Ens referim més concretament a la manca d’un espai tancat i insonoritzat que permeti estudiar en silenci o fins i tot treballar en grup.

Segons la Mariona, la biblioteca ha de constituir un element de democratització de la societat i punt de trobada de les diverses cultures que hi conviuen.

Res és perfecte en aquest món i la biblioteca no es lliura de patir algunes limitacions tècniques que la impedeixen donar un millor servei. Dos exemples il·lustren el que diem: els diversos espais oberts que donen lloc a una intercomunicació excesiva, la qual cosa pot provocar un cert malestar entre alguns usuaris, la manca de personal que limita l’atenció que es presta en alguns espais com el vestíbul que ara mateix és troba completament buït i que es podria aprofitar per a donar algun servei diferent dels que ja funcionen a la resta de la biblioteca.

Esperem que amb el temps aquestes mancances passin a millor vida i que la biblioteca pugui actuar, amb més força, com a veritable i potent instrument catalitzador i transformador de la realitat social i cultural del barri.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here