Marta Vallverdú Borràs
Investigadora cultural

Em plau presentar aquest resum dels 12 capítols de material videogràfic de Josep Pitarque “Grama, cinquanta anys després”. És un recull testimonial de la revista local de Santa Coloma de Gramenet (1969-1983), a través de l’entrevista als protagonistes que van fer realitat aquell projecte col·lectiu. Grama va ser concebuda entre 1966 i 1968, a partir de la idea de Jaume-P. Sayrach, sacerdot llavors de la parròquia del Fondo. La revista es fa mirall d’una ciutat d’immigració massiva i desarrelada en la qual calia construir ponts de cohesió social entre la població autòctona i la nouvinguda.

Grama tenia diversos objectius: 1. Dotar de píndoles de memòria històrica sobre l’antic poble on s’assentava la nova població; 2. La descripció i denúncia dels atemptats urbanístics, culturals i sanitaris de la dictadura; i 3. La dotació al públic lector d’eines crítiques alternatives a la propaganda del règim. Grama, sempre decantada cap a l’esquerra, va ser una escola de vida per als seus lectors i lectores i per a aquells joves amateurs redactors, fotògrafs, dibuixants i col·laboradors, alguns dels quals van decidir decantar-se definitivament cap al periodisme, de forma sòlida i coherent amb les classes populars.

A través de la sèrie documental extraordinària de Gramenet.tv no només descobrim vívidament la història de Grama, sinó també la d’una població i d’una societat que s’allibera del malson del franquisme i lluita per assentar la democràcia.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here