Espai privilegiat d’aprenentatge

Xavier Caño
Periodista

Vaig formar part de l’equip de Grama als primers anys de la revista. Em vaig incorporar a la redacció el febrer de 1970, quan Grama era al seu segon any. Jo vivia a Sant Adrià de Besòs, on havia posat en marxa una publicació local molt modesta, Cercle. En representació seva vaig assistir a una trobada de premsa local i comarcal convocada pels periodistes Josep Maria Huertas Clavería i Jaume Fabre i, en aquella ocasió, Huertas em va suggerir que col·laborés amb una revista que es feia a Santa Coloma de Gramenet i estava molt bé: Grama. Em vaig presentar a mossèn Sayrach, rector de la parròquia del barri del Fondo i promotor de la publicació, i em vaig incorporar a la redacció.

Recordo que un estiu, desconec per què, durant un temps breu es va reduir la nodrida redacció de Grama fins que vàrem restar només tres o quatre per confeccionar-la. Que recordi, hi era segur l’Antoni Antonijoan, un puntal de Grama. Aconseguia la publicitat per pagar les factures de la impremta i feia les portades de la revista que milloraven mes rera mes. Aquells pocs, amb la seva empenta, vàrem aconseguir que Grama no deixés de publicar-se aquell mes.

Vaig formar part de Grama amb força dedicació fins al 1972. Aquell any l’equip que feia la revista vam haver de resoldre la irregularitat que el director de Grama, que als crèdits era en Jaume Sayrach, no tingués el títol oficial de periodista. Era vigent una llei de premsa que obligava que el director d’un periòdic tingués aquest títol. Calia un periodista amb títol. Quin? En Josep Maria Huertas em va proposar parlar amb l’Humbert Roma, que treballava amb ell a la redacció del diari de tarda Tele/eXprés. Ens vam trobar amb l’ Humbert, que tenia el títol de periodista, i va acceptar ser director de Grama.

Estudiant desorientat, abans de matricular-me a periodisme i tot i que des de 1973 vaig afluixar-ne la dedicació, Grama fou l’espai privilegiat on vaig aprendre a fer aquest ofici i on vaig saber sense cap dubte que volia ser periodista.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here