El llibres, a les prestatgeries, i, al fons, una simulació de com hauria de quedar l’espai en el futur. A la foto superior, Mariona Chavarría, directora de la biblioteca, el dia del lliurament del llegat

Les persones que entrin en la Biblioteca del Fondo i s’acostin a la sala d’actes Jaume-P. Sayrach s’adonaran que l’armari que es troba en la paret prop de l’entrada, conté ja una pila de llibres i d’àlbums amb documents, fotos i dibuixos. És el llegat que Jaume-P. es va comprometre lliurar a la biblioteca en acceptar que posessin el seu nom a la sala. El llegat ocupà 20 caixes. Com explica Jaume-P. al seu bloc, vam haver de contractar tres homes per a fer el trasllat desde casa seva a la Biblioteca del Fondo. «Per mi ha estat un descans –escriu–. No solament ha estat la tria dels llibres, l’adhesió del meu ex-libris i el senyal pertinent per saber on havien d’anar, sinó que he hagut de triar els papers, documents i fotografies que volia salvar i desfer-me d’allò que fa temps que no m’ha fet servei i que, un cop que falti, no valdran per res. Una setmana ficat en aquesta feina, terriblement esgotadora!»

Ara una bona part dels llibres i àlbums més personals ja estan col·locats a l’armari i quan la biblioteca n’assumeixi la gestió definitiva, ja podran ser consultats per les persones interessades en la documentació que fa referència a la història del barri i del mateix Jaume-P.

L’homenatjat, però, vol que l’espai reflecteixi el conjunto de les iniciatives i projectes que ha fundat o impulsat. «Que la sala dugués el meu nom –escriu al bloc– ho vaig acceptar amb la condició que es complementés amb un espai dedicat al Fondo, en record explícit de les moltes persones que van treballar amb mi al barri i a la ciutat, i de les diferents instancies que van sorgir: la parròquia, la comunitat cristiana, la JOC i el moviment de joves del Fondo, l’Associació de Veïns, Grama, el Club de Debats, els companys de l’Ajuntament, l’Heura, l’Agermanament de les Santes Colomes, l’associació i revista Fòrum-Grama, el grup de recent creació Amics i Amigues del Fondo.

Animant i promovent l’espai i les iniciatives que cerquen reivindicar la memòria del barri i de la època hi ha el grup Amigues i Amics de Jaume-P. Sayrach, editors d’aquest web.

El petit espai cedit per l’Administració contindrà el llegat de més de cinquanta anys de treball, una manera de salvaguardar la memòria del barri. “Però no només això –s’escriu al darrer butlletí En el Fondo–, sinó una forma de continuar-hi presents, tot pensant en l’avui i el demà, amb una mirada que va més enllà dels límits del Fondo a cavall de la rica i complexa realitat amb la què ens trobem.”

 

______
El Fons JP Sayrach pren forma també a Issu

Qui tingui curiositat o vulgui conèixer més en profunditat tota la producció literària d’en Jaume-P. Sayrach ara pot fer-ho al repositori de textos escanejats per la Biblioteca i depositats a la plataforma Issu. Són textos que es poden baixar en bloc o individualment en format pdf, per imprimir-los o guardar-los.

Accedireu directament clicant aquí

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here