Presentació de ‘Perifèria’ a l’institut Torrent de les Bruixes (Elvira Ruiz)

Agustina Rico

En el marc de l’assignatura optativa de Sociologia per a batxillerat, Perifèria ha estat visionada a l’Institut Torrent de les Bruixes, amb un debat posterior organitzat pels professors que imparteixen la matèria. El mes de febrer s’havia fet un primer passi per a docents de tota la ciutat a la Biblioteca Salvador Cabré- Singuerlín, que comptà amb la presència de dos membres de l’equip realitzador de la pel·lícula/documental, Odei A-Etxearte i Xavier Valls. L’objectiu d’aquestes trobades amb docents i estudiants és acostar nois i noies molt joves i professorat a uns fets que han marcat la història de la ciutat però que tot sovint els queden lluny i, d’una altra banda, presentar-los una realitat i uns personatges de la Santa Coloma d’avui amb els quals poden connectar més fàcilment. “El coneixement del medi en què es viu i en què es treballa, de la ciutat de Santa Coloma en aquest cas, és un valor important a adquirir com a persones, com a ciutadans i com a professionals”, es diu en la carta de presentació del documental tramesa als equips docents dels centres de secundària.

A l’Institut Torrent de les Bruixes, a la periodista Odei A-Etxearte, codirectora de Perifèria – amb Xavier Esteban- l’acompanyaven l’històric activista veïnal i treballador cooperativista Salva Bolancer, la mestra -directora molts anys de l’escola Beethoven, al barri del Fondo- i activista veïnal Elvira Ruiz i la professora de l’Institut Puig Castellar i redactora de la revista Grama Agustina Rico. Excepte Odei, els altres ponents ja són jubilats de les seves feines professionals però continuen actius en el moviment social de la ciutat.

Salva va situar el grup en la Santa Coloma dels anys 60 i inicis dels 70. Va dibuixar el marc en què es van realitzar les primeres lluites pel més bàsic, la repressió franquista, la importància de les parròquies i la JOC, l’organització dels barris i el naixement del Pla Popular. Elvira parlà de la transformació d’una població petita amb un entorn agrícola en suburbi i de l’arribada d’uns altres nous colomencs, molts dels quals arrelarien a la ciutat, com van ser mestres, professors i militats polítics. Agustina lligà les onades immigratòries del passat amb les recents d’arreu del món i instà els joves estudiants a conèixer la història, els espais i les diferents facetes de la ciutat per sentir-la més pròpia.

El grup va preguntar poc però va escoltar amb molta atenció. Volien saber què havia impulsat a fer la pel·lícula. Odei els va parlar del Pla Popular com a fet urbanístic de valor únic, de la figura de l’arquitecte Xavier Valls, de la gestació del llibre De suburbi a ciutat i de la conjunció d’idees i d’esforços per realitzar Perifèria. El documental havia de ser un vincle entre el treball i el factor humà que van general el Pla Popular i figures i espais del calidoscopi actual colomenc. Un col·lage de vides i de fets que puguin tocar la sensibilitat de persones també molt diverses d’aquí i d’arreu.

Al final, càlid aplaudiment i breu conversa. I el convenciment compartit que actes com aquest enriqueixen el currículum i ens enriqueixen a tots.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here